06 34 75 15 30 | 06 54 30 27 15

Home » Blog » Als de bureaucratie de bus mist

Als de bureaucratie de bus mist

 

Wat doe je als de uitkomst van het bureaucratisch proces niet strookt met wat je in de werkelijke wereld had willen doen? Dan stel je je plannen bij en doe je iets anders. Of toch niet …?

In een organisatie waar gewerkt wordt vanuit vakmanschap, is de uitkomst van het werk leidend en ontstaan acties als gevolg van het initiatief van medewerkers. Als tegenpool vinden we de bureaucratie. In een bureaucratie is het systeem leidend en ontstaan acties als gevolg van toestemming van leidinggevenden. Het werk is goed gedaan als de procedures van het systeem gevolgd zijn. Als de uitkomst van het systeem niet strookt met de verlangde realiteit, dan zal de werkelijke wereld daarop moeten worden aangepast.

De burgemeester van een Hongaars dorpje met de welluidende naam Nyugotszenterzsébet wilde een bushokje plaatsen in het dorp. Het systeem gaf echter aan dat er geen budget was voor een bushokje. Er was wel budget voor een uitkijktoren. De bureaucratie deed zijn werk. Realiteit werkt aangepast op de uitkomst van het systeem en zie hier het resultaat: een soort-van-uitkijktoren die heel toevallig staat op de plaats waar ook een bus langskomt. Onzinnig, als je het mij vraagt. De bureaucratie heeft hier volledig de bus gemist.

 

Werken vanuit vakmanschap

Met advies en coaching helpt FXPEOPLE organisaties die meer willen werken vanuit het vakmanschap van hun medewerkers. Meer weten over ‘werken vanuit vakmanschap’ en de manier waarop wij het vakmanschap in organisaties vergroten? Maak dan een afspraak met mij. Bel 085 1301 738 of stuur me een mail.

Hartelijke groet,
Bas Zuidwijk